به گزارش مرکز خبرحوزه، دکتر عباسعلی عظیمی شوشتری یکی از پژوهشگران دانشگاهی، صبح امروز با ارائه مقالهای در زمینه حقوق اقلیتها و بیگانگان در اسلام، در همایش ملی رویکرد متعالی فقه اسلامی به حقوق بشر در قم، اظهار داشت: موضوع حقوق بیگانگان گرچه به تازگی در جامعه بینالملل مطرح شده است، ولی دین اسلام از دیر باز به این مسئله توجه داشته و نکات ارزشمندی درباره رعایت حقوق اقلیتها و بیگانگان در اسلام را عنوان کرده است.
*حقوق اقلیتها در اسلام
وی افزود: اسلام از همان آغاز تشکیل حکومت اسلامی توسط پیامبر(ص)، مقرراتی برای اقلیتهای آن زمان که یهودیان و مسیحیان مدینه بودند، وضع کرد و حقوق متعددی را برای آنها قائل شد.
این محقق و پژوهشگر ادامه داد: مسئله تخصیص امان در اسلام که از جمله حقوق بیگانگان میباشد، مثال بارزی برای توجه اسلام به حقوق آنهاست؛ البته هنوز جامعه بینالملل ظرفیت مطرح شدن بخشی از این مقررات را ندارد؛ یعنی در عرصه بینالمللی فضای لازم برای طرح و پذیرش بسیاری از دیدگاههای اسلام وجود ندارد.
وی با اشاره به دیدگاههای اسلام درباره «اهل ذمه»، اظهار داشت: «قرار داد ذمه» نوعی قرار داد صلح و اتحاد است که در تحکیم دولت و نظام اسلامی موثر است؛ چون موجب کنترل اهل ذمه و تبعیت آنها از حاکمیت اسلامی و تقویت نظام اسلامی است.
*حمایت سیاسی اجتماعی از اقلیتها
وی در پایان خاطرنشان کرد: اینگونه مقرارت و ایجاد حقوق مختلف برای اقلیتها در اسلام، به نوعی حمایت جامع سیاسی اجتماعی از آنها میباشد.